Spring naar inhoud

Peter Puype

home » de kunstenaars » Peter Puype

° Torhout, 1974. KASK, Gent, 1997.

L’Histoire occulte des Belges

Affiches met zinnen uit de tekst J’Aime La Vie van Sandra Kim.
Dit lied is een symbool voor de eenheid van België. Sandra Kim was met haar 14 jaar in 1986 de nationale trots toen ze het Eurovisie songfestival won.
Sandra was een onschuldig jong meisje zouden we denken. Maar is dat wel zo? Deze tekst kan je ook in een ander daglicht plaatsen, een zeer existentieel daglicht.

Peter gebruik deze tekst, omdat het een (surrealistisch) symbool voor België is geworden: een Eurovisie song overwinning. Wat heeft dat eigenlijk te betekenen? De tekst is voor Puype een handleiding van een ‘Occulte geschiedenis van België’. Een geschiedenis van manipulaties en verborgen agenda’s. Een wereld waar Sandra Kim een lied zingt dat geen enkele reflectie heeft op de leefwereld van een 15 jarige. Tijdens het festival zong ze trouwens ‘J’aime Le Vie’.

Puype’s werk heeft net de bedoeling om verwarring te zaaien om onduidelijke en onlogische feiten met elkaar in een nog onlogischer verband te brengen. Op deze manier rukt de kunstenaar de feiten uit hun context. Hij brengt ze in een ander daglicht.

Verwarring kan gevormd worden via Propaganda. Propaganda is één van de hoofdkenmerken in Puype’s werk. Propaganda is de meest rechtstreekse vorm van manipulatie van bevolkingsgroepen.
Het werk is een zoektocht naar de dagelijkse manipulaties waarmee men als individu geconfronteerd wordt. Deze manipulaties komen uit verschillende hoeken. Ze kunnen een lange traditie hebben in onze cultuur, maar kunnen ook nieuwe verschijnselen zijn. Nieuwe tendensen die in het (straat)beeld verschijnen. Vanuit dit standpunt werkt Puype graag met een bepaalde gelaagdheid: de gelaagdheid van de ‘surface’ en wat er onder ligt.
Het is niet enkel het individu dat hij bekijkt, maar ook de massa. Hoe de massa kan gemanipuleerd worden door de (democratische) overheid, belangen organisaties of firma’s. Het is een bevraging naar wie er heerst en welke klasse er echt wel bij vaart. Is het niet zo dat de klasse die aan de macht is, alles zal doen om daar te blijven en zichzelf te beschermen?

Het is een irreële wereld waar corruptie en complottentheorieën de bovenhand voeren. Een verwijzing naar onderliggende stromingen die ons denken beïnvloeden, de verborgen kantjes van ons collectieve denken of zit het individu nu eenmaal zo in elkaar?

De Franse taal kiest Puype doelbewust. Frans is een officiële taal in België. Toch hebben wij Vlamingen vaak een bedenking bij de bevolkingsgroep die deze taal spreekt.

Tijdens de tentoonstelling worden de affiches gepresenteerd op de borden die gebruikt worden voor de verkiezingscampagnes. Deze worden op strategische kruispunten geplaatst langs de Antitankgracht.

Advertenties
%d bloggers liken dit: